Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
27-06-2017

Zo vind je verlichting volgens het zenboeddhisme

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Eihei Dōgen (1200-1253) is de beroemdste zendenker die Japan heeft voortgebracht. Het leven van Dōgen stond van begin tot eind in het teken van het zoeken naar en het doorgeven van de verlichting.

Op een avond viel een monnik naast Dōgen in slaap tijdens de meditatie. De meester schreeuwde tegen hem: “Als je in zitmeditatie bent, vallen lichaam en geest weg! Hoe kun je dan in slaap vallen?” Op dat moment realiseert Dōgen de verlichting. Hij gaat naar de vertrekken van zijn meester en meldt: “Lichaam en geest zijn weggevallen.” Rujing bevestigt zijn realisatie met de woorden: “Weggevallen zijn lichaam en geest.” Daarop geeft hij zijn Japanse leerling de autoriteit om zelf zenonderwijs te verzorgen.

Deze realisatie kreeg Dōgen in een klooster in China. Hij had een antwoord gevonden over de vraag naar de verhouding tussen meditatie en verlichting.

Hoewel de mens oorspronkelijk verlicht is, kan hij zich dit alleen realiseren in de beoefening. Op die manier zijn verlichting en beoefening onscheidbaar: ze vormen een proces dat fundamenteel onafgerond is en daardoor steeds opnieuw kan worden ontdekt en verdiept.

Meer weten over het ontstaan van het zenboeddhisme? Lees hier het hele artikel.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.