Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
23-06-2017

Victory Boogie Woogie

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Volgens filosoof Jan Bor was Mondriaan een denker in beelden: een beeldend filosoof.
Kunst kan iets vertellen wat een filosoof onmogelijk met woorden kan zeggen.

 

Abstracte schilderijen roepen namelijk werelden op die je voorheen niet kende of voor mogelijk kon houden. Normaal gesproken is ons blikveld versmald tot objecten in een driedimensionale ruimte, maar de abstracte kunst leert je anders kijken

 
Mondriaan was één van de grootste kijkervaring in zijn leven.
 

Voor mij gaat het kijken naar Mondriaan gepaard met het loslaten van ruimte en tijd, waardoor je even heel dicht bij de bron van alle dingen komt. Normaal gesproken delen we de wereld op in geïsoleerde objecten, maar de schilder laat zien dat je ook totaal op alles betrokken kunt zijn. Dat is bijna een liefdeservaring. Er zit een soort mysterieuze samenhang in de werkelijkheid.

 
Meer weten over Mondriaan als filosoof? Lees hier het hele interview. Of koop het e-Book Mondriaan filosoof van Jan Bor. 


 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.