Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
22-06-2017

De mens en andere dieren

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Het hele dierenrijk zoemt en trilt van de ons volslagen onbekende talen. Volgens filosoof Eva Meijer is ons beeld van taal als mensentaal te beperkt. 

Nu we ontdekken hoe rijk en complex de talen en culturen van niet-menselijke dieren zijn, gaat het erom te erkennen dat ze een stem hebben en vervolgens om te leren beter naar hen te luisteren en ons handelen aan te passen. Alleen zo kunnen we andere manieren ontwikkelen om samen te leven.


Erkennen dat dieren een stem hebben is niet genoeg.

We zouden hun stem moeten meenemen in de politieke vormgeving van onze gemeenschap. Dat is een elementair democratisch principe; iedereen die deel uitmaakt van de gemeenschap, mag niet alleen meespelen met het spel, maar ook meedenken over de regels. We hebben er vrij lang over gedaan om dit in te zien voor niet-witte mensen en vrouwen. Maar bij dieren duurt het nog langer.


Meer weten over hoe we in samenspraak met dieren kunnen leven? Lees hier het hele artikel. Leest u liever vanaf papier? Dit artikel verscheen in Filosofie Magazine 06 - 2017.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.