Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2017

Ten geleide: Ode aan het toeval

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jeroen Hopster

Een kantelpunt in het leven van schrijver Paul Auster was het moment waarop hij, op veertienjarige leeftijd, tijdens een zomerkamp een leeftijdsgenootje door de bliksem geëlektrocuteerd zag worden. ‘Was de bliksem vier seconden later gekomen, dan was ik dood geweest,’ wist Auster. Nadien leefde hij met het besef dat het leven in een oogwenk een andere wending kan nemen. Sterker nog, elk mensenleven hangt van toevalligheden aan elkaar. ‘Ironisch genoeg is juist het toeval een van de weinige dingen die structuur aanbrengen in het leven.’

Toevalszoekers vinden wel vaker blikseminslagen op hun pad. Wellicht herinnert u zich de omineuze blikseminslag in de Sint-Pieter te Vaticaanstad, op de dag dat paus Benedictus XVI zijn abdicatie wereldkundig maakte. Was dit een teken van God? Het werk van een creatieve photoshopper? ‘Dat kán geen toeval zijn,’ zegt onze intuïtie bij gebeurtenissen die ogenschijnlijk sporen van ontwerp vertonen. Het vergt enige oefening om het toeval als toeval te herkennen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.