Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2017

De estafette: Nostalgie naar de feiten

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Kasper Bockweg

In deze rubriek vertelt een filosoof wat hij of zij het belangrijkste filosofische probleem van dit moment vindt en geeft daarna het stokje door. Patricia de Vries > Kasper Bockweg > Jacques Bos.

De verkiezing van de vermaledijde president van de Verenigde Staten en het post-truth tijdperk dat hiermee ingeluid lijkt te zijn, heeft zijn effect op de filosofie niet gemist. Het postmodernisme, de al even vermaledijde filosofische stroming, wordt door een aantal (conservatieve) commentatoren verantwoordelijk gesteld voor de creatie van het culturele klimaat dat de opkomst van iemand als Trump mogelijk heeft gemaakt. Want is het postmodernisme niet de filosofische inspiratiebron voor een door de media gepopulariseerde achterdocht jegens wetenschap en feiten? Bevordert het constante gehamer op het historisch-contingente en vaak gekleurde karakter van feiten op filosofiefaculteiten niet een soort vrijblijvende, nonchalante omgang met de waarheid? En moet de filosofie niet juist proberen de feiten een zeker gezag terug te geven, of zich zelfs van het postmodernisme te distantiëren?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.