Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2017

Het vergeten koffertje

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Willem Gooijer

Toeval vormt de leidraad in de laatste roman van de Amerikaanse schrijver Paul Auster, en is ook een belangrijk thema in het werk van filosoof Friedrich Nietzsche. WILLEM GOOIJER stelt dat wij bij beiden een voortdurende confrontatie vinden van de menselijke wil met de ongrijpbaarheid van het lot.

Ik geloof inderdaad dat toeval een veel grotere rol in ons bestaan speelt dan we ons wensen te realiseren. De onnozelste dingen kunnen ons leven in één klap veranderen en ieder mens is het resultaat van een toevallige samenloop van omstandigheden. Een man vergeet zijn koffertje, neemt een trein later, knoopt een gesprek aan met een vrouw in zijn coupé – en een jaar later word jij geboren. Zo is iedereen wel het gevolg van een vergeten koffertje.’

Met dit citaat uit een interview uit 1994 met NRC-redacteur Pieter Steinz lijkt de Amerikaanse schrijver Paul Auster tot uitdrukking te willen brengen dat de grilligheden van het toeval een essentiële rol spelen in het leven en daarom ook in zijn boeken. Omdat het leven ons confronteert met onverwachte gebeurtenissen lijkt de wereld meer geschakeerd en daarmee groter dan zij is. Steeds weer doen zich nieuwe en verassende mogelijkheden voor. Steeds weer keert het toeval terug in Austers plots, maar in zijn recent verschenen, vuistdikke roman 4321 gaat hij een belangrijke stap verder: lot en toeval zijn bepalend voor de structuur ervan.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.