Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2017

Kennis en waarschijnlijkheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Job de Grefte

President Trump lijkt er een sport van te maken het onderscheid tussen doordachte stellingnamen en intuïtieve onderbuikreacties te vervagen, schrijft JOB DE GREFTE. In zo’n klimaat is het essentieel om te benadrukken waarin meningen verschillen van onderbouwde kennis. Het begrip ‘toeval’ kan ons daarbij helpen.

Onze wereld hangt van toevalligheden aan elkaar. Als de verdeling van materie vlak na de oerknal nét iets anders was geweest, dan had het universum in het algemeen, en onze wereld in het bijzonder, er heel anders uitgezien. Waarschijnlijk waren wij er dan niet geweest. Ook op iets kleinere schaal speelt toeval een belangrijke rol in ons leven. Bijvoorbeeld wanneer we de trein missen en vervolgens op het station de liefde van ons leven tegen het lijf lopen, of wanneer we een oude vriend tegenkomen op vakantie in een ver land.

Toeval is niet alleen belangrijk in ons dagelijks leven, maar ook op theoretisch vlak. Zo zijn er filosofen die betogen dat het begrip ‘vrije wil’ bepaalde vormen van toeval uitsluit, en anderen die een belangrijke relatie zien tussen toeval en het al dan niet hebben van kennis. Zeker dit laatste is relevant in tijden van alternatieve feiten en de uitholling van de objectiviteit van de wetenschap. Door klimaatsceptici worden wetenschappelijke onderzoeken naar de opwarming van de aarde dikwijls afgedaan als ‘ook maar een mening’. De Amerikaanse president met de zijnen lijkt er een sport van te maken het onderscheid tussen goed doordachte stellingnamen en intuïtieve onderbuikreacties te vervagen.

In een dergelijk klimaat is het essentieel om juist te benadrukken waarin kennis verschilt van mening, en argument van drogreden. Alleen zo kunnen we hopen een tegengewicht te bieden aan bovengenoemde krachten. In dit stuk richt ik me op de eerste tegenstelling, en betoog ik dat het begrip ‘toeval’ ons kan helpen deze helderder te maken.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.