Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2017

Toeval in de politiek

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Tom Eijsbouts

Een bekwame politicus gaat hand in hand met toevalsgodin Fortuna, volgens TOM EIJSBOUTS. Verschillende vormen van toeval spelen een rol in de politiek. Maar is elke vorm even wenselijk? Neem loting: is dat een alternatief voor democratische verkiezingen?

Opgedragen aan Jesse Klaver, liefhebber van Machiavelli en winnaar van de verkiezingen van 15 maart 2017

In zijn pamflet Tegen verkiezingen, dat een zeker succes beleeft, houdt de Belgische schrijver David van Reybrouck een pleidooi om verkiezingen door lotingen te vervangen. Loting is democratisch, vindt hij, verkiezing aristocratisch. In het oude Athene en in Venetië en Florence tijdens de Renaissance was loting de belangrijkste manier om overheidsdienaren te selecteren, schrijft Van Reybrouck; het is ook de oplossing voor onze ‘doodvermoeide’ politieke systemen.

Wat verklaart het succes van dit pamflet? Is het zijn realisme? Is het probleem zo overtuigend en de oplossing zo evident? Misschien vangt het inderdaad wel iets van de tijdgeest van politieke vermoeidheid en van het feit dat zoveel mensen op de beroepspolitici zijn uitgekeken. Het loten is immers speels, bevrijdend, het geeft burgers directe toegang tot de politiek en het doorbreekt machtsverhoudingen ten bate van grotere gelijkheid en betrokkenheid, zoals Van Reybrouck terecht schrijft.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.