Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
30-05-2017

Alles gaat beter als je niet je best doet

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Hoogleraar Aziatische wetenschappen, Edward Slingerland, vertelt over de kunst van het moeiteloze handelen: wu-wei. Dit oude Chinese concept kan veel voor het moderne Westen betekenen.

Wu-wei is allereerst zo belangrijk omdat het kan bijdragen aan alles wat we doen: of het nu gaat om een sollicitatiegesprek of een afspraakje, het blijkt beter te gaan zonder inspanning. Maar Wu-wei heeft ook alles te maken met een zinvol leven. Wie zich wu-wei voelt, weet zich verbonden met iets wat groter is dan hijzelf.

Daarnaast is wu-wei, volgens Slingerland ook een bouwsteen voor een bloeiende samenleving.

Alleen als mensen in die staat verkeren, geven we ze het vertrouwen waar een goede samenleving op gebouwd is. Vertrouwen ontstaat als je ziet dat iemand iets moeiteloos, zonder bewuste inspanning doet. Dan wordt duidelijk dat diegene een waarde en gedrag heeft geïnternaliseerd, geen show opvoert maar oprecht is. 

Meer weten over proberen niet te proberen? Lees hier het hele artikel. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.