Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2017

Wu-wei: Je wint als je niet wilt winnen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Wu-wei of de kunst van het moeiteloze handelen is niet alleen belangrijk in ons leven als individu. Edward Slingerland – kenner van het Aziatische denken én de cognitieve psychologie – legt uit waarom die kunst ook de basis is van bloeiende samenlevingen. 

Edward Slingerland stuurde ooit een mindball met zijn geest naar de andere kant van de tafel. Een hoofdband met elektroden registreerde zijn hersengolven, waarmee hij de bal kon bewegen. Mindball is een paradoxaal spelletje, legt Slingerland uit in een Amsterdams café: hoe sterker de hersengolven die duiden op ontspanning, des te sneller jaag je de bal de goede kant op; hoe minder je de overwinning nastreeft, des te eerder zul je winnen. ‘Toen het goed ging kon ik de gedachte dat ik ging winnen niet onderdrukken’, zegt hij. ‘En toen stopte de bal. Weg winst.’

Succes met Mindball is mogelijk dankzij flow, legt Slingerland uit. Hij is uit Canada overgekomen voor een kort tripje door Nederland, waar hij spreekt over zijn boek Proberen niet te proberen. Naast hem staat een paraplu die hij heeft geleend van zijn hotel. De vraag waar we het later over hebben, is waarom hij die geleende paraplu terug zou brengen naar zijn hotel. Waarom neemt hij die niet mee naar Canada? 

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra

Slingerland – hoogleraar Aziatische wetenschappen – ziet in Mindball ook een typisch geval van wu-wei, dat belangrijke concept van de confucianistische en taoïstische school uit het oude China. Een mooie staat, zo zeggen de denkers uit die scholen, maar ook een paradoxale staat: hoe meer je die nastreeft, hoe minder je het bent. Een antwoord vinden op die paradox is de vraag geweest van iedere grote Chinese denker, concludeert Slingerland na jarenlange intensieve studie van onder meer Zhuangzi, Laozi, Confucius en Mencius.

Wu-wei is allereerst zo belangrijk omdat het kan bijdragen aan alles wat we doen: of het nu gaat om een sollicitatiegesprek of een afspraakje, het blijkt beter te gaan als we het zonder inspanning doen. Dat wordt ook bevestigd door de moderne hersenwetenschap, zegt Slingerland, die zich als hoogleraar tot doel heeft gesteld oude Chinese inzichten te verbinden met modern neurologisch onderzoek. Onze zwoegende en ploeterende bewuste geest krijgt veel minder voor elkaar dan onze onbewuste processen – als we die de ruimte geven. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.