Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2017

Waarom bewust doen wat ook onbewust kan?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Coen Krimpenfort

Is het vreemd om te zeggen dat we vrij zijn, hoewel veel van wat we doen onbewust gebeurt? Niet volgens Marjan Slob, winnaar van de Socratesbeker voor het meest prikkelende filosofieboek van 2016.  

Ik voel me vrij als ik zing’, zegt filosofe Marjan Slob. Zingen is voor haar een moment van pure expressie. ‘Als ik doe wat ik belangrijk vind, dan voel ik mij vrij.’ Onlangs publiceerde ze Hersenbeest, een boek over wat de hersenwetenschappen ons allemaal te leren hebben, maar ook wat de beperkingen ervan zijn.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: BMFotografie

Dat we ons juist vrij voelen tijdens het zingen is eigenlijk heel paradoxaal, zegt ze in een café op het nieuwe Utrecht Centraal. Want als we sommige hedendaagse hersenwetenschappers moeten geloven, dan zijn we op dat soort momenten helemaal niet vrij; je zingt immers op de automatische piloot. 

‘Maar hersenwetenschappers die betogen dat je dan niet vrij bent, moeten goed nagaan of dat wel goed onderbouwd is’, reageert Slob. ‘Vaak ligt daar een heel primitieve filosofie over de vrije wil achter.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.