Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Waarom je koffie moet drinken met iemand die je niet aardig vindt

Michael Onyebuchi Eze, spreekt op Thinking Planet over ubuntu. We moeten met mensen  in gesprek gaan die niet bij dezelfde groep behoren, zegt de filosofie. Nelson Mandela bracht ubuntu wereldwijde faam.

‘De manier waarop Mandela zijn gevangenschap onderging, laat precies zien waar ubuntu om draait’, zegt Eze. Zesentwintig jaar lang zat Mandela in de gevangenis vanwege zijn strijd tegen de apartheid. Zeker in het begin had hij daar een zwaar leven. Zijn cel was klein en koud, het regime van de blanke bewakers bruut. ‘Maar hij raakte niet verbitterd, liet zich nooit leiden door haat. In plaats daarvan besloot hij in gesprek te gaan met zijn bewakers.’’

Als Mandela twintig jaar later blanke machthebbers ontmoet, verrast hij hen allemaal: Mandela blijkt hun taal te spreken. Een van de bewakers had hem deze taal geleerd.  

‘Het gaat om de houding die Mandela had. Die kun jij prima aannemen. Misschien is het een idee om eens koffie te gaan drinken met iemand die je niet aardig vindt. Op die manier stel je je ook open voor een positie waarin jij je nu niet kunt vinden; anders had je die persoon waarschijnlijk wel gemogen. Dat is al een heel andere instelling dan: dit is wie ik ben, ik praat met mensen die daarbij passen. Mandela besefte dat we slechts mens zijn via de humaniteit van andere mensen. En dat het daarom heel belangrijk is je in te leven in de ander. Er is maar één manier om dat te doen: ga in gesprek.’

Lees hier het complete artikel met Eze, waarin hij uitlegt waarom hij een kopje koffie met Trump zou willen drinken. 
Wilt u toegang tot alle artikelen van filosofie.nl? Word dan lid.
Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.