Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
13-04-2017

Deze antropoloog geeft een lesje DNA-ethiek

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
De kennis uit de genetische wetenschap is niet neutraal of objectief maar brengt altijd een bias met zich mee, vertelt filosoof Amade M’charek.

‘Laboratoria roeien met de riemen die ze hebben. Als iets niet lukt, proberen ze iets anders, en daarna weer wat anders. Net zo lang tot ze beethebben en iets over een identiteit kunnen zeggen. Al die probeersels zijn heel leerzaam. Allerlei begrippen die van toepassing zijn op de mens – “ras”, “individu”, “populatie”, “sekse” – “zijn” er niet zomaar. Die worden niet ontdekt, maar met veel puzzelen tot stand gebracht. In de handboeken zie je dat niet staan, die geven een eenduidig antwoord. In realiteit zijn de resultaten in een genetisch lab vaak erg dubbelzinnig. Dat maakt die kennis niet minder waard. Integendeel, ze creëren nieuwe inzichten. Zo lees ik het werk van filosoof Judith Butler over gender nu anders. Ik heb gezien dat sekse in het lab op verschillende manieren “gedaan” werd. Er is niet maar één methode om te laten zien of iemand man of vrouw is. En elke methode heeft weer een totaal eigen traditie.’ 

Je identiteit is dus niet simpelweg af te lezen van je DNA. Als wetenschappers dat wél proberen te doen, betreden ze gevaarlijk terrein: 

'Stel je voor dat er een verschrikkelijke moordzaak heeft plaatsgevonden. Niemand weet wie de dader is. Een forensisch team gaat op zoek naar sporen: een haar van de verdachte, bloedsporen, misschien wat huidschilfers. Nu is er een techniek, DNA-phenotypering genoemd, die belooft daarmee het uiterlijk van de verdachte te reconstrueren. Een druppeltje bloed op de plaats delict leidt dan tot een digitaal gezicht, dat je kunt verspreiden om de onbekende verdachte op te sporen. Dat is bijvoorbeeld gebeurd bij een moord op een moeder en dochter in de Verenigde Staten. De verdachte zou een donkere huidskleur hebben en een vrij brede neus, dikke lippen en kort kroeshaar. Het probleem is: al die dingen kun je helemaal niet aflezen uit iemands DNA. Dat is puur racisme en stereotypering.’

Ontdek hier  wat M’charek nog meer leerde door zelf in het lab aan de slag te gaan (artikel alleen toegankelijk voor leden).
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.