Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
06-04-2017

Waarom sabbaticals niet werken

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Vaste werktijden zijn niet meer van deze tijd: iedereen deelt tegenwoordig zijn eigen tijd in. Maar wanneer nemen wij nog rust, vraagt filosoof Marli Huijer zich af.

‘Hoe vaak zeggen we niet dat we niet aan dingen toekomen omdat we te weinig tijd hebben? Een sabbatical, onbetaald verlof, ontslag of pensioen lijkt dan uitkomst te bieden. We kijken reikhalzend uit naar het moment waarop er alle tijd zal zijn om die dingen te doen die we altijd al hadden willen doen. Maar als het moment daar is, ontbreekt de motivatie of inspiratie, en komt er van de lang gekoesterde wens niets terecht.’

Het lijkt erop dat we een volle werkweek aan tijd winnen met een sabbatical, maar wij onderschatten het effect van de veranderde tijdsbeleving.

‘Tijd krijgt pas zin en betekenis als deze wordt gestructureerd door een ritme, met terugkerende motieven en een herkenbare maat. Het ritme van de werkweek is herkenbaar aan vergaderingen en afspraken, en aan terugkerende rustdagen. Bij een sabbatical valt dat ritme weg. Als je er niet in slaagt om een nieuw ritme te vinden, dan blijven de uren letterlijk leeg. Ze kruipen voorbij, terwijl aan het einde van de dag de uren voorbij zijn gevlogen, omdat je tot niets bent gekomen.’

Lees hier de rest van het artikel over hoe we in ons eentje rust kunnen vinden in een goed ritme, en lees het boek dat Marli Huijer schreef over discipline. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.