Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
05-04-2017

​Souleymane Diagne: ‘De mens is het wezen dat bezig is mens te worden’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Volgens de Senegaalse filosoof Souleymane Diagne is de Koran een open en moderne tekst, waar we veel van kunnen leren.

‘De mens die voortdurend bezig is zichzelf te verbeteren, zichzelf moet ontdekken – dat is het beeld dat bijblijft. Daar hoort volgens Diagne ook een bepaald idee bij van de islam, de Koran en de wereld, dat diametraal tegengesteld is aan dat van islamcritici die de islam verwijten dat die ouderwets is. De opgave voor de islam zou zijn om zich te onderwerpen aan de moderniteit, aan de eisen van deze tijd. Volgens Diagne is die beweging naar moderniteit juist eigen aan de islam. ‘Dat is iets wat Wilders en Le Pen moeten begrijpen, maar ook de moslim zelf. Die zou zich moeten verbinden met dit oorspronkelijke idee van de islam.’

Als we goed opletten, zullen we volgens Diagne merken dat het moderne Verlichtingsideaal juist een verlenging van de Islam is:

Fundamentalisten willen altijd terug naar de religie van hun voorouders, maar ze realiseren zich niet dat juist die wil tot emancipatie eigen was aan die religie. Ze weten niet dat juist de Koran hun wensen veroordeelt. Echt moslim zijn betekent dat je steeds verdergaat in de omarming van het idee van de gelijkheid van man en vrouw. Je gaat zover dat je juist de Verlichting en de moderne democratie kunt zien als voltooiing van de islam. Anders dan fundamentalisten denken, wordt de islam niet bedreigd door de moderniteit; ze wordt er juist door voltooid.

Lees hier  waarom de Islam op één lijn ligt met het Verlichtingsideaal (alleen toegankelijk voor leden).

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.