Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
04-04-2017

Maak kennis met Aboriginalkunst

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Op Thinking Planet spreekt Marianne Riphagen over de cultuuruitingen van een van de oudste beschavingen die nog bestaan: de Aboriginals uit Australië. Aan de hand van bijzondere Aboriginalschilderijen, die door het Aboriginal Art Museum speciaal op Thinking Planet worden tentoongesteld, vertelt zij over de cultuur van de Aboriginals.

Voor zowel haar masterstudie culturele antropologie als voor haar promotieonderzoek onderzocht Riphagen de Aboriginalcultuur. Zij verbleef in zogenaamde woestijngemeenschappen en leerde daar niet alleen de leefwijze en gebruiken van de Aboriginals kennen, maar raakte ook bekend met de Aboriginalkunst. Omdat de Aboriginals worden onderdrukt, fascineert het haar dat deze oude cultuur zich tot op de dag van vandaag staande weet te houden.

De Aboriginals gebruiken de schilderijen enerzijds om uitdrukking te geven aan hun rijke cultuur, en anderzijds om de ander – de blanken in feite – te onderwijzen. ‘De Aboriginals stellen dat de voorouders die de aarde hebben geschapen, hen de kennis hebben gegeven om kunst te maken. Aboriginals gebruiken de kunstwerken om de reizen van voorouderlijke wezens te laten zien in de tijd dat de aarde nog gevormd werd, zoals bijvoorbeeld in het christendom de Bijbel dat doet. De schilderingen zijn bovendien niet alleen een representatie van de voorouders, maar ook een manier om in contact te komen met deze voorouderlijke wezens.’

'De schilderijen verbeelden de reis van zo’n voorouder: van de voorwerpen die hij bij zich had en de personen die hij achtervolgde. Ook schilderen ze precies die plekken in het landschap waar iets speciaals gebeurde met die voorouder. Op die plekken zijn tot op heden zichtbare elementen aanwezig van die voorouders: onder meer in rotsen, planten, of stukken land. Dit verklaart de relatie tussen Aboriginals en hun land, wat voor hen nog steeds zeer belangrijk is vandaag de dag.’ Dat is volgens Riphagen het bijzondere aan de schilderijen: ‘Ze tonen de schepping van de aarde, maar ook wat ons doet herinneren aan die tijd.’

Wees welkom op ons evenement Thinking Planet waar Marianne Riphagen uitgebreid uitleg geeft over de woenstijnschilderijen van de Aboriginals.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.