Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
29-03-2017

Waarom menselijke goedheid altijd overleeft

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
We moeten mensen niet onderverdelen in pessimistisch en optimistisch. Volgens de Bulgaarse filosoof Tzvetan Todorov overleeft de menselijke goedheid altijd.

‘Eerlijk gezegd’ – weer die ontwapenende lach – ‘ben ik er niet zeker van dat optimistisch of pessimistisch een interessante karakteristiek is. Die twee woorden zijn een beetje te algemeen om iemands gedachtegoed te omschrijven.’ Zo gemakkelijk liet hij zich niet etiketteren. Evengoed had hij wel een optimistische visie op de mens. In De onvoltooide tuin, zijn boek over het Franse humanistische denken, stelde hij dat individuele vrijheid niet hoeft te leiden tot een verlies van gemeenschappelijkheid. We kunnen ons uit vrije wil met anderen verbinden omdat we ten diepste sociale wezens zijn. We zijn onszelf niet genoeg, we hebben de erkenning van onze omgeving nodig. Samenleven is de bron van menselijk leven.

Omdat samenleven en verbintenis zo belangrijk zijn voor de mens, zal er zelfs in de naarste omstandigheden goedheid zijn:

Todorov was bepaald niet blind voor menselijk kwaad, maar wees er in Face à l’extrême op dat er zelfs in de Duitse en Russische concentratiekampen van de vorige eeuw menselijke goedheid te vinden was. Gevangenen streden niet puur voor eigen lijfsbehoud; wie de kampen overleefde, deed dat met hulp van anderen. Het empathisch vermogen van de mens stelt hem in staat tot zowel marteling als de hoogste onbaatzuchtigheid. 

Wilt u weten hoe Todorov zijn optimistische kijk op de mens verder onderbouwt? Lees hier het hele artikel  of kom naar Thinking Planet op 15 April voor meer optimistische levensvisies.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.