Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2017

Gereedschap voor nieuwsgierigheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Ike Kamphof

Toen Ike Kamphof ging samenleven met drie kippen werd haar eigen lichaam gereedschap in het denken over mens-dierrelaties. Aan de hand van haar ervaringen bespreekt zij hoe lichamelijke resonantie vorm krijgt tussen mens en kip. Het ontwikkelen van nieuwsgierigheid speelt daarbij een belangrijke rol.

Sinds anderhalf jaar wonen in onze tuin drie kippen. Het zijn levendige dieren. Ik kijk naar hun bewegingen en luister naar hun fluiten, koeren en kakelen, in een poging te vatten hoe zij de wereld beleven. De verkenning is wederzijds. Meer dan eens zie ik hen mijn gedrag opnemen, en hoor ik hun murmelend commentaar. Nieuwsgierigheid, stelt Donna Haraway in When Species Meet, is ‘one of the first obligations and deepest pleasures of worldly companion species’ (2008: 7). Het uitgangspunt van Haraways denken over mens-dierrelaties is dat we op aarde leven als gezelsoorten. Door elkaar te voeden en te besmetten, elkaar te zien, te ruiken en te denken, door elkaar uit te roeien, te gebruiken of samen te werken, zijn we in elkaar verstrikt. Een dominante stroom van menselijk denken die dierenleven reduceerde tot diergedrag dat mechanisch-causaal kan worden verklaard, leidde ertoe dat dieren onzichtbaar werden als wezens die hun bestaan op hun eigen manier beleven en actief mee organiseren. Culturele ontkenning van dieren als actieve subjecten ging gepaard met het letterlijk onzichtbaar worden van veel dieren door verdrijving of uitroeiing, of door opsluiting in de megaschuren van de bio-industrie. Opnieuw zien, door Haraway afgeleid van het Latijnse woord re-specere, is een stap naar hernieuwd respect in de interacties van gezelsoorten (2008: 19).

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.