Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2017

Drink eens een kopje koffie met je vijand, zegt deze Afrikaanse ubuntu-filosoof.

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Alexandra van Ditmars

'De filosofie van de dialoog’ noemt Michael Onyebuchi Eze de Afrikaanse ubuntu-filosofie ook wel. Alleen door open te staan voor de ander kunnen we als groep vooruit.

'Umuntu ngumntu ngbantu.’ Michael Onyebuchi Eze, kenner van Afrikaanse filosofie, spreekt de woorden met een brede glimlach uit. ‘Dat is Zoeloe voor: een mens is een mens omdat er anderen zijn.’ Het gezegde wordt afgekort tot ubuntu, een belangrijk concept in de Afrikaanse traditie. ‘Een mens is daarin niet primair individu, zoals in het Westen, maar een persoon binnen een gemeenschap. Oftewel: ik ben, omdat wij zijn.’ Een idee waar niet alleen Afrika, maar de hele wereld beter van wordt, denkt Eze.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra.

Eze werd geboren in Nigeria, woonde over de hele wereld en werkt nu aan de universiteiten van Amsterdam en Cambridge. Over de geschiedenis en filosofie van Afrika schreef hij meerdere boeken. De ubuntu-filosofie legt hij maar wat graag uit, maar een strikte definitie geven vindt hij lastig. ‘Ubuntu is geen dood dogma, maar juist dynamisch.’ Een voorbeeld ter illustratie is daarom een beter idee. Hij geeft als voorbeeld de man die ubuntu wereldwijde faam bezorgde: Nelson Mandela.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.