Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2017

Een kleine filosofie van de visstick

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Clemens Driessen

Veel mensen beschouwen vissen als slijmerige en gedachteloze wezens. Als gevolg daarvan wordt de vis vaak vergeten in de ethiek. Maar vissen zijn meer dan zwemmende eiwitbronnen, stelt Clemens Driessen. Zijn voorstel: een ethiek van ontzag, speciaal voor de vis.

Vissen zijn verreweg de meest geconsumeerde dieren ter wereld, meesteal geteld in tonne, in plaats van invdividuen. In gegeten aantal overtreffen ze makkelijk alle andere dieren bij elkaar. Desondanks, of misschien wel dankzij dit feit, beschouwen veel mensen vissen als saaie en gedachteloze wezens, rondzwemmende eiwitbronnen eenvoudig op te halen uit rivieren en oceanen. Deze kijk op vissen wordt steeds meer weerlegd door nieuwe aanwijzingen over de gevoelens en de intelligentie van vissen die veel verder gaat dan hun vaak vermoede ‘driesecondengeheugen’ veronderstelt. Alhoewel de precieze aard van hun cognitieve vermogens nog altijd wordt betwist, lijkt het geen gek idee om op grond van deze claims van sentience, inclusief het vermogen om pijn te voelen en te lijden, vissen ‘het voordeel van de twijfel’ te geven. Ook vissen behoren dan tot onze morele gemeenschap en we dienen ons bezig te gaan houden met hun welzijn.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.