Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2017

De kikker die uit het natuurgebied springt

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Erno Eskens

‘De weg naar de invoering van nieuwe dierenrechten lijkt lang’, schrijft Erno Eskens. Het beschermen van natuurgebieden is daarom wellicht een goed alternatief. Bescherm een bijzonder ecosysteem, en daarmee direct de dieren die daarin leven. Maar wat te doen met de kikker die uit het natuurgebied springt? 

De eerste dierenbeschermers probeerden vanaf ongeveer 1800 de bescherming van dieren wettelijk te regelen. Bescherming is hier gebaseerd op hoe mensen denken dat dieren behandeld moeten worden. De Brit Henry Salt is de eerste schrijver die in 1892 vraagtekens plaatst bij die ‘humane’ behandeling van dieren, omdat menselijke belangen hierin altijd doorslaggevend zijn. Niet de menselijke fatsoensnormen moeten centraal staan, stelt hij, maar de belangen en verlangens van de dieren zelf. Om die belangen en verlangens veilig te stellen, pleit hij voor het toekennen van wettelijke rechten aan dieren.

Het werk van Salt raakte in de vergetelheid, totdat de Australische filosoof Peter Singer in 1975 Animal Liberation publiceert. De manier waarop dieren in de grootschalige vee-industrie worden behandeld, toont volgens hem het gelijk van Salt en het deficit van de humane zorgplicht. Juist omdat het humane belang hierin vooropstaat, leggen de belangen van de dieren het in de praktijk af tegen die van de mens. Dieren worden volgens Singer systematisch gediscrimineerd. In navolging van Richard Ryder spreekt hij van speciecism, ofwel ‘soortisme’, een vorm van discriminatie die hij vergelijkt met racisme en seksisme.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.