Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2017

Dierentalen en politiek

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Eva Meijer

Taal wordt bijna altijd opgevat als mensentaal. Dat is jammer, want wij zijn helemaal niet de enige dieren met een complexe taal. Eva Meijer laat zien hoe dierentalen ons helpen inzicht te krijgen in de leefwereld van andere dieren, en hoe we van daaruit nieuwe relaties met hen kunnen vormen.

 Het hebben van taal wordt gezien als noodzakelijk om deel uit te kunnen maken van de politieke gemeenschap en om politiek te kunnen handelen. Taal wordt in deze traditie gezien als mensentaal. Recent onderzoek naar talen van niet-menselijke dieren laat echter zien dat ze op veel complexere manieren met elkaar communiceren dan we dachten. Dat roept de vraag op wat taal eigenlijk is en wie dat bepaalt. Vergelijkbare vragen spelen in de politieke filosofie. In dat vakgebied zijn voorstellen om niet-menselijke dieren als politieke actoren te zien die in sommige gevallen deel uitmaken van menselijke politieke gemeenschappen. Hierbij wordt gewezen op het belang van relaties tussen mensen en andere dieren en de agency die nietmenselijke dieren uitoefenen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.