Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
08-03-2019

Weekendlijstje: Protest als levenswijze

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Claudia Galgau

Voor deze drie vrouwelijke denkers is protesteren niet iets wat je doet, maar iets wat je belichaamt en bent.

Vandaag vindt de Woman’s March in Amsterdam plaats. Toch is een middag lang met een bord lopen niet genoeg om diepe veranderingen door te voeren. Deze week laten we u kennismaken met drie radicale vrouwelijke denkers voor wie protesteren tegen de status quo niet een handeling, maar een manier van leven was. Alle drie verzetten zij zich tegen de vrouwelijke identiteit zoals die aan ze werd opgelegd.


Zora Neale Hurston (1891 - 1960)

Toen Hurston op jonge leeftijd tweede werd in een essay-wedstrijd, liep ze fel naar het podium, pakte haar prijs, gooide haar sjaal over haar nek en liep de kamer uit. Wat op eerste gezicht misschien arrogant lijkt, was in haar positie eerder dapper. Hurston weigerde namelijk om de rol van gekwelde minderheid te spelen. Terwijl haar succesvolle zwarte collega’s schreven over de zwarte persoon als slachtoffer van ongelijkheid, draaien Hurstons verhalen juist om optimisme, kracht, en het vieren van zwart-zijn. Haar bekendste roman, Their Eyes Were Watching God, vertelt het verhaal van een zwarte vrouw die ondanks vele tegenslagen, zoals verkrachting en mishandeling, nog steeds idealistisch is over de liefde. Deze verhalen over romantiek en emancipatie verkochten niet, maar Hurston bleef ze toch schrijven – en werd uiteindelijk een bekende naam in verschillende emancipatiebewegingen.

 
Anais Nin (1903 – 1977)

‘Ik lieg zoveel dat ik het bij moet houden in een leugen-doosje,’ verklaarde de Cubaanse schrijfster. De grens tussen waarheid en leugen vond ze niet zo interessant. Ze wilde vooral vrij zijn om steeds een nieuwe identiteit voor zichzelf te creëren. Dit deed ze door meerdere huwelijken tegelijkertijd te hebben en door constant te reizen. Op deze manier verzette ze zich tegen de verwachting dat je als vrouw een veilige, zorgdragende thuishaven hoort te zijn. Haar verzet was niet expliciet (ze noemde zichzelf geen feminist), maar wél invloedrijk: Jonge feministen zoals Lena Dunham zien haar als grote inspiratiebron. Ze schreef als een van de eerste vrouwen over abortus, incest en vreemdgaan: onderwerpen in onze tijd nog steeds controversieel zijn.

Donna Haraway (1944 –)
 

Academicus worden lijkt op het eerste gezicht niet erg anarchistisch. Maar voor Donna Haraway is het een complete breuk met de rollen die ze werd verwacht op zich te nemen. Ze groeide op binnen een streng Iers Katholiek gezin, en heeft zich naar eigen zeggen verzet tegen haar lot om een anti-abortus moeder van 10 kinderen te worden. Nu is ze een controversiële bioloog en feminist, en heeft ze een verrassende kijk op milieu en technologie. We moeten technologie volgens haar niet zien als iets neutraals,  maar echt als een deel van onszelf, en als deel van de natuur. Nu neigen we vaak ‘het natuurlijke’ te zien als goed, en ‘het kunstmatige’ als iets wat ethische vragen oproept. Haraway gelooft dat we die tegenstelling los moeten laten als we de wereld willen redden van klimaatverandering. 
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.