Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service | Ledenpagina

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
17-03-2017

Hoe we rust kunnen halen uit de dagelijkse chaos

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Claudia Galgau

‘Veel mensen denken dat zen alleen draait om rust, maar dat is niet zo,’ legt zenboeddhist en filosoof Michel Dijkstra uit. Waar het om gaat is dat we ons meer verdiepen in de dagelijkse zaken, ook als die chaotisch, pijnlijk of saai zijn. Wie dat doet, gaat overeenkomsten zien en dat is wat rust brengt. Niet voor niks wordt zen de mystiek van het alledaagse genoemd. Michel Dijkstra legt dat uit tijdens Thinking Planet, maar licht nu alvast een tipje van de sluier. 
 

Meditatief afwassen 

Zen is een stroming die de beoefenaar moet uitvoeren en ervaren, maar dat kan op veel meer manieren dan meditatie alleen. ‘Zen is nuchterheid,’ zegt Dijkstra. ‘Juist actief bezig zijn en werken, wordt in zen gezien als een belangrijk onderdeel van de verlichting.’ Wie aandachtig aan het stofzuigen of afwassen is, wordt zich bewust van de manier waarop alles met elkaar verbonden is. De borden die we afwassen zijn in aanraking gekomen met allerlei mensen en hebben een lange weg gemaakt om jou te bereiken. Dat geldt voor ieder voorwerp en ieder mens met wie je in aanraking komt. Alles en iedereen is verbonden.

 

Verbondenheid

Het is belangrijk om vanuit die alomvattende verbondenheid  te reageren. Politici in de Tweede Kamer zouden zen bijvoorbeeld als politieke strategie kunnen gebruiken. ‘Ze hoeven hun standpunten natuurlijk niet helemaal los te laten, maar zouden wel meer kunnen kijken naar waarom ze die standpunten hebben,’ legt Dijkstra uit. Ook is een goede politieke leider iemand die het proces bewaakt, en niet hardnekkig probeert te veranderen. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld zonder agressie een debat voeren, en het standpunt van de ander écht proberen te begrijpen.
                                                                                                                                           
Als voorbeeld vertelt Dijkstra over Lao Zi, de taoïstische meester, die een grote invloed op zen had. Van Lao Zi was niet veel bekend, en na het schrijven van zijn meest bekende werk, de Daodejing, verdween hij spoorloos. Nu is dat het meest gelezen werk na de Bijbel. ‘We denken altijd: Je moet naar voren treden, je moet “ik” zeggen, je punt maken. Maar misschien ligt het net andersom: misschien is het krachtiger dat juist niet te doen.'

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.