Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

‘Onze taak is leren hoe wij niet kunnen helpen’

We moeten niet over onderdrukte groepen spreken, maar ze ruimte geven om zelf te spreken, stelt Indiase filosoof Spivak.

‘Subalterns zijn zij die nooit bevelen geven, maar enkel opvolgen. Dat idee komt van de Italiaanse schrijver en politicus Antonio Gramsci. Niet iedereen die gediscrimineerd wordt, is subaltern. Het zijn mensen die niet werkelijk meetellen als burgers. Deze groepen zijn niet te generaliseren; daarom zijn ze juist subalterns. Maar je kunt denken aan de zogenoemde Aboriginals of de meerderheid van het electoraat in Afrika en Azië. Zelfs al hebben zij stemrecht, ze zijn geen echte staatsburgers. Ongeacht wat ze zeggen, hun werkelijke stem wordt niet gehoord.’

Hoe de stem van de subaltern gehoord kan worden, is een moeilijke kwestie:

Spivak bekritiseert mensen die namens minderheden proberen te spreken. Kennis is niet onschuldig, stelt ze. Kennis drukt altijd belangen uit van mensen die deze kennis tot stand hebben gebracht. Elke poging om de positie van ‘anderen’ uit te drukken is daarmee beladen met bepaalde aannames. De onderdrukte stem van subalterns kan daardoor niet door anderen tot klinken worden gebracht.

Meer weten over Spivak’s confronterende kijk op het helpen van onderdrukte groepen? Lees hier het hele artikel (alleen toegankelijk voor leden). 
Wilt u toegang tot alle artikelen van filosofie.nl? Word dan lid.
Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.