Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
16-03-2017

Politiek moet mensen willen verbinden, niet veranderen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Een goede politicus moet volgens Machiavelli vooral niet sterk ergens voor staan.

Als ‘derde’ moet een leider zo veel mogelijk buiten de groepen in de samenleving staan. In die zin gelijkt het perspectief van de heerser op het neutrale perspectief van de wetenschapper. Zo lijkt het politieke subject een objectiverende houding tegenover de samenleving te moeten aannemen. Maar in tegenstelling tot de wetenschapper die zijn of haar object van buitenaf bestudeert, maakt het politieke subject onvermijdelijk deel uit van de samenleving die het observeert en wil beheersen. Dat is niet alleen feitelijk zo: het politieke subject ís een lid van de samenleving; het is ook principieel zo: het zijn zijn macht en zijn politiek optreden die de samenleving tot stand brengen.

Het is de taak van de politicus om de samenleving ‘tot stand te brengen’, omdat mensen eigenlijk niet gemaakt zijn om samen te leven:

Voor Machiavelli zijn mensen niet van nature geprogrammeerd of door God voorbestemd om samen te leven onder een politiek gezag. Daarom beschikken we ook niet over duidelijke richtlijnen omtrent hoe we de samenleving moeten inrichten en wie we de politieke macht moeten toevertrouwen. Dat er samenlevingen bestaan is dus niet zomaar een natuurlijk of vanzelfsprekend gegeven. Het steunpunt voor de politieke macht moet ín de samenleving liggen. De paradox van het politieke bestaan, zo leert Machiavelli, is nu dat uitgerekend die verdeeldheid van de samenleving dit steunpunt kan leveren. De heerser kan zijn macht bestendigen wanneer hij mensen die niet met elkaar wensen samen te leven weet te overtuigen of te verleiden dat toch te doen onder zijn heerschappij.

Nieuwsgierig naar hoe het een neutrale leider toch zou lukken om mensen dichter tot elkaar te brengen volgens Machiavelli? Lees dan hier het hele artikel (alleen toegankelijk  voor leden).

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.