Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
14-03-2017

‘We moeten de wereld willen veranderen’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
We moeten werken om onszelf te ontplooien en niet om winst te maken, zegt Marx in zijn levenswerk Das Kapital.

Alleen door te werken kan de mens zich volgens Marx ontplooien, want door te werken transformeert de mens de natuur in een eigen, menselijke wereld. Aan werk ontlenen we ook een identiteit en we kunnen onszelf dankzij dat werk erkennen. Maar we worden ook erkend door de ander: op die manier verdienen we een plaats in de samenleving. Daarom is werkloosheid zo erg en is een uitkering niet voldoende om werk te vervangen.

Maar werken alleen is niet genoeg. Het is ook belangrijk om te weten waar je voor werkt:

Neem bijvoorbeeld het beroep fietsenmaker. Waar vroeger een fietsenmaker zijn fietsen van begin tot eind zelf bouwde om deze vervolgens zelf te verkopen, plaatst tegenwoordig een arbeider in een fabriek de hele dag bijvoorbeeld alleen maar het voorwiel op fietsen. De arbeid wordt gereduceerd tot slechts één afgebakende taak die zich eindeloos herhaalt, waardoor de arbeider van zijn werk vervreemd. Hij beschikt niet over de andere productiemiddelen en ook niet over het eindproduct:  hij heeft niets te maken met de andere handelingen die verricht moeten worden aan de fiets, noch met de uiteindelijke fiets zelf. Ook heeft hij geen idee bij wie de fiets waar hij aan mee heeft gewerkt belandt. Werk is op deze manier niet langer iets waardoor de mens zijn bestaan bevestigt, maar een simpel middel om te overleven. Dit leidt ertoe dat de mens zich ongelukkig en vervreemd voelt.

Lees hier meer  over waarom Marx’ werk zo invloedrijk en belangrijk is (gehele artikel alleen toegankelijk voor leden). 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.