Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
14-03-2017

Waarom onze democratie verbeelding nodig heeft

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Mensen die niet worden gehoord of gezien kunnen door beelden weer de kans krijgen om aan het publieke debat mee te doen.Er zijn nieuwe manieren nodig om ‘het publieke’ te verbeelden, stelt filosoof Huub Dijstelbloem. 

‘De Italiaanse renaissancedenker Giambattista Vico beschreef in 1725 al dat de rede niet genoeg is om politiek en macht te begrijpen. We hebben daarvoor verbeelding nodig, omdat mensen meer zijn dan redelijke wezens. Onze democratie hangt in het luchtledige. We hebben geen goddelijke grond waar we de gevestigde orde op kunnen baseren. Hoe we de samenleving zien, waar de macht op gebaseerd is: we hebben fantasie nodig om dit uit te drukken. Alles in onze politieke cultuur staat of valt met verbeelding.’

 Als voorbeeld bespreekt Dijstelbloem het verbloemde beeld van Schiphol als vrolijk winkelcentrum waar alles voor de zongebruinde toeristen soepel verloopt; in feite barst Schiphol van de politiek.

‘De vluchtelingen die in Schiphol in detentie zitten, zijn voor niemand zichtbaar. Daarmee zijn ze politiek buitengesloten. Politiek is dus een esthetisch conflict. Het gaat om zichtbaarheid. Politiek ontstaat wanneer een bepaalde gevestigde orde wordt aangevuld en uitgebreid door het zichtbaar maken van groepen die erbuiten vallen.’

Lees de rest van het interview met Dijstelbloem, waarin hij aan de hand van Alain de Botton, Dewey, en Latour de rol van fantasie in de democratie verder uitlegt (volledig toegankelijk voor leden).
 
Bent u geïnteresseerd geworden in hoe Dijstelbloem over de democratie denkt, lees dan Het huis van Argus.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.