Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
10-03-2017

Een lofzang op bedrog

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Nicollò Machiavelli was van alle markten thuis en daarmee een echt Renaissancefiguur: een uomo universale. Los van zijn politieke geschriften, schreef hij onder meer: een geschiedenis van Florence, een dialoog over de krijgskunst, vele brieven, een kort verhaal, poëzie en toneel. Ook hierin kwamen zijn politieke thema’s naar voren.

‘Het toneelstuk Mandragola is verreweg zijn belangrijkste, ook omdat Machiavelli er tijdens zijn leven een zekere faam mee verwierf. In deze komedie roept Callimaco bij zijn verovering van de beeldschone Lucrezia de hulp in van Ligurio. Dit is de ‘machiavellist’ van het stuk: hij manipuleert en bespeelt iedereen om zijn plannetjes te kunnen verwerkelijken. De bedriegers in het toneelstuk zijn niet ontmaskerd, maar overwinnen juist. Net als in zijn politieke leer blijkt Machiavelli wars van moralisme. Bedrog is voor Machiavelli geen ongerechtvaardigd middel, maar integendeel zeer bruikbaar.’

Zoals Machiavelli’s hele oeuvre, is het toneelstuk geschreven vanuit een en dezelfde obsessie, namelijk de macht. Hoe word en blijf je de baas?

Mandragola is een grote lofzang op bedrog. In zijn politieke werken legt Machiavelli uit dat de vorst altijd rechtvaardig, betrouwbaar, oprecht en godsdienstig moet lijken,  maar – cruciaal – dit niet hoeft te zijn. Voor wie zich met macht bezighoudt, telt slechts het resultaat. Het succes rechtvaardigt de middelen. De massa laat zich meesleuren door de schijn en door het resultaat van iets. En de wereld is nu eenmaal een grote massa.'

 Lees hier de rest van het artikel met onder meer een passage van een lied uit Mandragola (volledig toegankelijk voor leden).

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.