Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
09-03-2017

Het bestaat: een filosofische videogame

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Rong Zwemmer

In 1845 ging de filosoof Henry David Thoreau in ballingschap. Hij verbleef twee jaar in de bossen aan de oever van Walden Pond nabij Boston. In de wildernis bouwde hij zijn eigen hut en hield hij zich in leven met vis, wilde bessen en paddenstoelen. Zijn beroemde werk Walden staat vol met natuurobservaties en filosofische bedenkingen uit deze periode en inspireerden generaties natuurliefhebbers en filosofen. Anderhalve eeuw na de verschijning van het boek, is nu de ‘Walden videogame’ verschenen.  Smithsonian Magazine noemt het ’s werelds meest onwaarschijnlijke videogame. Waar tegenwoordig de meeste videogames vooral een gewelddadige insteek hebben, schuilt de uitdaging van deze videogame in de juiste omgang met eenzaamheid en stilte. De gamer stapt in het leven van Thoreau en kan er bijvoorbeeld voor kiezen om hout te hakken, vissen te vangen, een boekje te lezen, of notities te maken.

Het doel van deze game is niet om te winnen. Je kunt eigenlijk niet winnen. Als gamer moet je proberen om de virtuele Thoreau simpelweg in leven te houden, maar ook moet je ervoor zorgen dat Thoreau zich geïnspireerd blijft voelen. In de wildernis zoek je namelijk filosofische inspiratie. Door de game zal een nieuwe generatie in aanraking komen met de Amerikaanse filosoof en zijn gedachtegoed.

U kunt hier het historisch profiel van Henry David Thoreau nalezen (volledig toegankelijk voor leden). 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.