Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2017

4 vragen aan Black Lives Matter-oprichter Patrisse Cullors

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Patrisse Cullors is medeoprichter van Black Lives Matter. ‘Je kunt het afkeuren dat mensen elkaar pijn doen, maar zolang je er niets aan doet, ben je medeverantwoordelijk. Tolerant zijn is niet genoeg.’

Wat kan ik weten?

‘Mensen zouden moeten weten dat anti-zwart racisme niet alleen een fenomeen is dat zich voordoet in de Verenigde Staten, maar dat overal is. Het bestaat dus ook hier in Nederland en zelfs buiten witte contexten, in gemeenschappen waar niet-zwarte mensen van kleur de overhand hebben: in de Arabische wereld, de latinowereld, de Aziatische wereld. Het is letterlijk wereldomspannend. Dat blijkt alleen al uit zoiets alledaags als het schoonheidsideaal. Denk aan de bleekproducten voor je huid of de haar-straighten-apparaten die je overal kunt krijgen. Dat lijkt misschien onschuldig, toch is het dat niet. Het laat juist zien dat de afkeer van zwartheid diep zit. Die afkeer vormt de basis voor hoe individuen met elkaar omgaan, maar ook voor de wet en voor vele instituties: de scholen en universiteiten, het rechtssysteem, de gezondheidszorg.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.