Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Waarom erkenning belangrijker is dan een goed salaris

Woede is van alle tijden. Paul Woodruff ziet veel overeenkomsten tussen de strijd die in Griekse mythen gevoerd wordt en de conflicten die hij tegenkomt in het leger en op de werkvloer. Hoe kunnen we daarmee omgaan?

Paul Woodruff weet wat woede is. De woede van de soldaat op het slagveld – zelf vocht hij in Vietnam als kapitein in het Amerikaanse leger. De woede van zijn mensen toen hij de universiteit moest leiden. Maar voor het beste begrip van woede keerde hij terug naar twee mythische figuren uit de klassieke Oudheid: Ajax en Odysseus – de grote soldaat die voor vier kon vechten en de strateeg die bedacht dat de strijd alleen met het paard van Troje gewonnen kon worden. Woodruff schreef er een boek over, dat net in het Nederlands is verschenen: Het Ajax-dilemma. Filosofie van het leiderschap.


Fotografie: Maurits Giesen

Vanwege de publicatie van zijn boek bezoekt de Amerikaanse hoogleraar filosofie Nederland, waar hij een tocht maakt langs zakenuniversiteit Nyenrode en andere podia. We treffen elkaar voor een lunch aan het Museumplein in Amsterdam. Daar spreken we over de vraag waarom we zo boos kunnen worden als we het gevoel hebben dat we niet gerespecteerd worden op ons werk. Wat verwachten we van onze collega’s en leidinggevende? En hoe gaat een goede leider om met die verwachtingen? 

Verder lezen?U probeert dit artikel toe te voegen aan uw persoonlijke leeslijst. Om gebruik te maken van deze functionaliteit moet u ingelogd zijn.
Inloggen | Gratis account aanmaken