Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2017

Pleidooi voor het niet-doen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marco Kamphuis
schrijver

We houden van handelen, aanpakken, actief op zoek gaan naar oplossingen. Holm Friebe en Michel Dijkstra laten zien dat het ook anders kan.

We hebben behoefte aan boeken die een uitweg bieden uit de vicieuze cirkel van hectiek en hyperactiviteit. Boeken die ons erop wijzen dat we geen uur langer hoeven te werken dan voor ons levensonderhoud noodzakelijk is. De overige tijd brengen we deels sportend in de buitenlucht door, en deels doezelend met een filosofieboek op de sofa.

Zo’n boek is De steenstrategie van Holm Friebe niet. Dat zal een enkeling teleurstellen en de meerderheid opluchten. De kunst niet te handelen luidt de ondertitel, maar de Duitse econoom haast zich te verklaren dat zijn boek geen pleidooi is voor lanterfanten. Hij veronderstelt dat zijn lezers (heel gewoon) vooruit willen komen in de wereld. Maar ongewoon is wel zijn advies: je bereikt méér door minder te doen. Dat klinkt verleidelijk. Dat klinkt als: verbeter je gezondheid, drink meer alcohol.

Een steen is het symbool van soliditeit, het tegendeel van rusteloosheid. Een steen heeft weliswaar geen andere keus dan te blijven liggen, dus het lijkt wat overdreven om daarbij van een strategie te spreken. Dat snapt Holm Friebe ook wel. Maar de steen als verbeelding van rust en eigenzinnigheid laat aan duidelijkheid in elk geval niets te wensen over. De auteur begint zijn pleidooi met een schets van de levensgevaarlijke situatie van iemand die in de wildernis verdwaald is. Wie in paniek gaat rennen, is verloren. Blijf waar je bent, wacht op hulp en spaar je krachten, luidt het advies van survivalgidsen. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.