Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
02-02-2017

President Trump en het kwaadaardig narcisme

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Het gedrag van president Trump wijst op ‘kwaadaardig narcisme’ volgens de Amerikaanse psycholoog John D. Gartner, die verbonden is aan Johns Hopkins University. Naar aanleiding hiervan nemen wij dit begrip onder de loep.
 
De term werd voor het eerst gebruikt door de Duitse psycholoog en filosoof Erich Fromm (1900-1980) in 1964. Fromm geloofde in de groei van de mens. Hij bestudeerde onder meer wat een ‘gezond mens’ inhoudt en in wat voor samenleving iemand zich het beste kan blijven ontwikkelen. In de jaren tachtig heeft de psychoanalyticus Otto Kernberg het begrip van Fromm verder ontwikkeld en sindsdien is er in de wetenschap weinig over geschreven.
 
Iemand met kwaadaardig narcisme heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis; vertoont antisociaal gedrag, en is sadistisch. In vergelijking met narcisten zijn er relatief weinig kwaadaardige narcisten. Het voornaamste onderscheid tussen beide is dat een kwaadaardige narcist sadistisch is: hij of zij geniet van de pijn van anderen.
 
De kwaadaardige narcisten, waarvan drie van de vier van het mannelijk geslacht zijn, geloven dat zij superieur zijn aan andere mensen. Bovendien zijn anderen onbetekenend en vervangbaar, waardoor het gerechtvaardigd is om ze te manipuleren en uit te buiten. Vanwege dit gebrek aan empathie wordt de kwaadaardige narcist in hetzelfde rijtje geplaatst als psychopaten en sociopaten. De persoon die aan één van deze syndromen lijdt, kan niet daadwerkelijk om een ander geven. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.