Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
02-02-2017

Weekendlijstje: 5 opmerkelijke sterfgevallen uit de filosofie

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Coen Krimpenfort

Filosofen zijn vaak maar rare snuiters. Dat blijkt ook uit de vijf onderstaande anekdotes. Deze excentrieke filosofen zijn onder bizarre omstandigheden gestorven. De onderstaande sterfverhalen (met uitzondering van die van Francis Bacon) zijn bij ons bekend doordat Diogenes Laërtius ze heeft opgeschreven in zijn biografische werk Leven en leer van beroemde filosofen.


Heraclitus stierf nadat hij zichzelf had ingesmeerd met koeienmest (535-475 v.C.).

De filosoof Heraclitus had last van waterzucht. Dit is een kwaal waarbij er meer vocht wordt opgenomen rondom lichaamscellen waardoor zwellingen van lichaamsweefsel en organen optreden. Heraclitus wilde zichzelf verhitten om de zwellingen tegen te gaan, hij hoopte waarschijnlijk dat door de hitte het overtollige water in zijn lichaam zou verdampen. Dit deed hij door zichzelf met de mest van koeien in te smeren. Er zijn vervolgens drie verschillende versies van hoe Heraclitus zou zijn gestorven. In de eerste versie zou Heraclitus zich hebben begraven in de koeienmest in de stal.  In de tweede versie zou Heraclitus hebben geprobeerd om zichzelf op te drogen in de zon. De laatste versie van het verhaal is het meest opmerkelijk. Heraclitus probeerde zichzelf te bevrijden van de koeienmest waarna hij werd opgegeten door honden omdat hij niet te herkennen was.
 
 

Empedocles  sprong in een vulkaan (492-432 v.C.).

Het verhaal gaat dat Empedocles met zijn kennis van wetenschap de stad Selinus had geholpen met een watercrisis. De stadsbevolking vereerde hem na deze prestatie als een God. Blijkbaar steeg het Empedocles toen naar zijn bol. Om zijn goddelijkheid te bewijzen aan de stedelingen is hij toen in de Etna (een vulkaan in Sicilië) gesprongen. 


Zeno van Citium pleegde zelfmoord door zijn eigen adem in te houden (334-262 v.C.).

Zeno van Citium is de oprichter van de stoïcijnse school in Athene. Stoïcijnen zijn vooral bekend vanwege hun blik op emoties. Emoties moeten gemeden worden aangezien mensen er verkeerde oordelen door maken. Op een dag verliet Zeno de school toen hij plots struikelde en zijn teen brak. Met zijn vuist ter aarde gericht zou hij toen hebben gezegd: ‘Ik kom, ik kom, waarom roept u mij?’. Waarop hij vervolgens zijn adem inhield en stikte. Blijkbaar vond Zeno dat zijn tijd gekomen was.


Chrysipus stierf van het lachen (282-206 v.C.).

Chrysipus was de meest invloedrijke volgeling van Zeno van Citium. Chrysipus is al net zo merkwaardig gestorven als zijn leermeester, het lijkt wel een sketch van Monty Python. Chrysipus liep op een dag naar huis met een bord vol vijgen. Vijgen waren in de oudheid een echte delicatesse in Athene. Toen hij eenmaal thuis aangekomen naar het bord keek, zag hij dat een ezel al bezig was met het verorberen van zijn vijgen. De aanblik van de ezel die de vijgen opat was zo grappig dat Chrisypus uitriep, ‘Waarom geven we hem niet wat goede wijn om het weg te spoelen’. Chrysipus moest toen zo hard om zijn eigen grap lachen, dat hij stierf.  


Francis Bacon stierf door een kalkoen met sneeuw te vullen (1561-1626).

Bacon wordt ook wel gezien als de vader van het empirisme en een pionier van de wetenschappelijke revolutie. Het is dan ook geheel passend dat hij tijdens een van zijn experimenten is overleden. Het verhaal gaat dat Bacon op doorreis was met de arts van de koning in een winters landschap, toen hij zich ineens interesseerde over de mogelijkheid om vlees langer te bewaren met behulp van sneeuw.  Het duo zette toen vervolgens meteen een experiment op om de proef op de som te nemen. Onderweg kochten ze een kalkoen waarvan ze de ingewanden lieten verwijderen. Bacon begon vervolgens de kalkoen met sneeuw te vullen maar terwijl hij bezig was werd hij zo getroffen door de kou dat hij niet meer kon terugkeren naar zijn verblijfplaats. Hij had een longontsteking opgelopen waar hij twee dagen later aan zou sterven.  

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.