Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2017

Voorwoord: Thinking Planet

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Eerder dit jaar was ik in het UNESCO-hoofdkantoor in Parijs, waar Stein van Oosteren, attaché bij de Nederlandse permanente vertegenwoordiging, me rondleidde. Ik was getroffen door de liefdevolle manier waarop hij vertelde over UNESCO en de missie om het werelderfgoed te bewaren. Je kunt daar negatief over doen. Is UNESCO meer dan een praatclub, waar de 197 aangesloten landen eindeloos vergaderen? Maar alleen al de rondleiding door het gebouw, en de bevlogen manier waarop Van Oosteren sprak, was voldoende om het cynisme te laten varen. Ik zag kunstwerken en andere bijdragen van naties over de gehele wereld, en teksten over verdraagzaamheid en diversiteit. 

Dit is een themanummer over woede. Maar ik wil het eigenlijk over de liefde hebben. Het is onmogelijk om door het UNESCO-gebouw te lopen, en niet een liefde voor de wereld te hebben – ondanks haar gebreken, gevaren en stupiditeiten. Om te blijven hopen op een betere wereld, misschien wel tegen de tijdgeest in. Hannah Arendt noemt liefde voor de wereld amor mundi. Daarmee bedoelt ze liefde voor mensen – en vooral hoe die mensen een samenleving vormen. Het is niet eenvoudig om daarvan te houden, want de samenleving is geen idyllische plaats. Het is een plek van meningsverschillen, een heftige strijd om standpunten en zienswijzen. Het vereist passie voor het verschil, én de bereidwilligheid om te luisteren en mogelijk te worden overtuigd. Het is niet gemakkelijk om eigen standpunten te verlaten, maar wij denken dat het noodzakelijk is voor iedereen die zoekt naar bezinning en verrijking – en dus ook voor Filosofie Magazine. 

Daarom lanceert Filosofie Magazine in april Thinking Planet. We starten met een groot evenement in TivoliVredenburg in Utrecht, waarvoor we filosofen uitnodigen die vanuit de grote denktradities wereldwijd hun licht laten schijnen op prangende kwesties. Thinking Planet is er voor iedereen die zijn eigen standpunten durft te betwijfelen, en zich wil laten inspireren door wereldwijde gedachten. Kortom: voor mensen die liefde voelen voor de wereld. Kijk voor meer info op www.thinkingplanet.nl

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.