Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

De Nederlandse geboortecultuur

Hoewel het lichamelijke proces van zwanger zijn universeel hetzelfde is, bepalen culturele en sociale gebruiken de wijze waarop met zwangerschap en geboorte wordt omgegaan.

‘Als Nederland in relatie met zwangerschap en geboorte wordt genoemd, is het bijna altijd in één adem met het unieke bestaan van de thuisbevalling. Nederland kent een lange traditie op dit vlak. Het unieke karakter van het Nederlands zorgsysteem van zwangerschap en geboorte heeft nationaal en internationaal altijd veel aandacht gekregen. Tot op de dag van vandaag is er enerzijds bewondering voor het bestaan van de thuisbevalling en anderzijds verbazing en soms zelfs verbijstering over het feit dat een vrouw anno nu nog thuis mag bevallen nu in het ziekenhuis moderne technieken voor handen zijn.’

Kenmerkend voor de Nederlanders is dat zij altijd een sterke gehechtheid hebben gehad aan thuis zijn. Dit komt ook naar voren in de Nederlandse cultuur rondom geboorte.

‘De benadering van geboorte en het voortbestaan van de thuisbevalling hebben een directe relatie met elkaar. Door de benadering van geboorte als natuurlijk, fysiologisch proces is de bevalling in Nederland een gebeurtenis gebleven die in de intieme setting van het eigen huis kan plaatsvinden. Dat de thuisbevalling is blijven bestaan impliceert dat er vanuit verschillende beroepsgroepen waardering is voor de persoonlijke, intieme en vertrouwde setting, waarin veel ruimte is voor persoonlijke wensen en persoonlijk contact. Ook het vertrouwen in het natuurlijke verloop van de zwangerschap en de geboorte is hierin kenmerkend en het principe dat de zwangere vrouw geen medische begeleiding nodig heeft als de zwangerschap goed verloopt.’

Wilt u meer lezen over de Nederlandse geboortecultuur? Lees dan Kracht en kwetsbaarheid rondom geboorte (volledig toegankelijk voor leden). Bezoek bovendien het evenement Ontketen iets nieuws op 21 januari: een middag vol lezingen, interviews, muziek en theater over de geboortelijkheid van de mens. 
Wilt u toegang tot alle artikelen van filosofie.nl? Word dan lid.
Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.