Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Dromen mag weer

Het nieuwe jaar is begonnen, maar hoe maak je als mens een nieuw begin? Bas Nabers over beginnen als avontuur waarin de ware hoop wortel schiet.

In de Romeinse Oudheid besloot men dat het nieuwe jaar op 1 januari moest beginnen. Een goede keuze, want de maand Januarius is vernoemd naar Janus, de god van transitie, einde, begin en tijd. Met Oud en Nieuw staan we stil bij het verleden en tellen we samen af naar een verrassend open toekomst. Dat ritueel helpt ons om zelf op het scharnierpunt tussen verleden en toekomst te gaan staan. Jammer alleen dat we daarna ook meteen onze goede voornemens moeten ‘hebben’. Misschien onderschat ik uw voornemens, maar de verwachting zich eraan te houden ontneemt ze volgens mij al snel de bezieling die een zinrijk begin kenmerkt. 

Het nieuwe jaar is inderdaad begonnen, maar waarin ligt voor ons de kunst van het beginnen? Die vraag gaat ieder mens aan: ‘He not busy being born’, zingt Bob Dylan, ‘is busy being dying.’ Iets minder scherp: wie nooit met enthousiasme ergens aan begint, laat de tijd aan zich voorbijgaan en verspeelt het contact met zichzelf. Een nieuw begin maken is echter niet altijd makkelijk. Vooral niet wanneer we verstrikt raken in onze daden of in wat ons overkomt. Of wanneer ecologische gevaren, woekerend rendementsdenken, economische ongelijkheid, terroristische dreigingen, aanhoudende migratiecrises en een steeds sterker gepolariseerde samenleving om antwoorden vragen die we nog niet hebben. Die ontwikkelingen zijn zo groot dat we ons weleens afvragen: waar moeten we überhaupt beginnen? 

Verder lezen?U probeert dit artikel toe te voegen aan uw persoonlijke leeslijst. Om gebruik te maken van deze functionaliteit moet u ingelogd zijn.
Inloggen | Gratis account aanmaken