Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

De trots van Edmund Burke

De Ierse filosoof Edmund Burke (1730 – 1797) was niet alleen een denker, hij was ook een gekozen politicus. Maar zich simpelweg schikken naar de wil van het volk? Dat vond hij maar niets. ‘Uw volksvertegenwoordiger verraadt u als hij zijn oordeel opoffert aan uw mening.’ 

Gisteren werd ik verkozen voor Wendover, werd erg dronken, en ben vandaag zwaar verkouden.’ Het briefje dat Edmund Burke op kerstavond 1765 schreef aan een vriend laat weinig te raden over. Het verkiezingsfeest was aardig uit de hand gelopen. Burke, 35 jaar oud, was voor het eerst verkozen in het Britse House of Commons. Het feest had waarschijnlijk een zwaardere inspanning van hem gevraagd dan de verkiezingscampagne. Hij stond kandidaat in een zogenoemde pocket borough: een klein kiesdistrict, waar een grootgrondbezitter de dienst uitmaakte. Burke had zijn verkiezing dan ook te danken aan een invloedrijke kennis, lord Ralph Verney. In het district Wendover kon deze lord beslissen op wie de 250 lokale arbeiders hun stem zouden uitbrengen. Verney koos voor Burke, en daarmee was de verkiezing een feit. Het was de start van een politieke loopbaan die drie decennia zou duren en waarin Burke zou uitgroeien tot een staatsman van formaat. Hij omarmde de Amerikaanse Opstand, bevocht de Franse Revolutie, en smeedde gaandeweg de beginselen van een nieuwe politieke stroming, het conservatisme. Burke is echter niet alleen een interessante figuur vanwege zijn politieke ideeën, maar ook vanwege de manier waarop hij politiek beoefende. Hij bouwde mee aan de eerste politieke partij en kwam met vernieuwende ideeën over de rechten en plichten van volksvertegenwoordigers. Al was dit niet altijd naar het genoegen van zijn kiezers. 

Illustratie: Maartje de Sonnaville

Verder lezen?U probeert dit artikel toe te voegen aan uw persoonlijke leeslijst. Om gebruik te maken van deze functionaliteit moet u ingelogd zijn.
Inloggen | Gratis account aanmaken