Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2017

Nuchterheid en gezond verstand

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marco Kamphuis
schrijver

We denken al te snel dat de filosofen van de Verlichting deel uitmaken van onze wereld. Anthony Gottlieb probeert – met succes – in hun schoenen te gaan staan.

Het wachten op deel 2 duurde zo lang dat ik me afvroeg of Anthony Gottlieb eraan herinnerd moest worden dat hij ooit aan een geschiedenis van de filosofie was begonnen, maar nu is De droom der Verlichting dan toch een feit. Wat De droom der rede, twaalf jaar geleden verschenen, zo goed maakte was het vermogen van de auteur onderhoudend over ingewikkelde stof te schrijven zonder oppervlakkig te zijn. De toon was tongue in cheek, en dat is in het nieuwe deel niet anders. Gottliebs spot met persoonlijke eigenaardigheden en onnavolgbare redeneringen van de grote denkers is goedmoedig, zeker als je het vergelijkt met de hoon die Bertrand Russell zich in zijn Geschiedenis van de westerse filosofie bij tijden veroorlooft. Maar Russell was zelf een wereldberoemd, aan de universiteit van Cambridge verbonden filosoof, terwijl Gottlieb in een vorig leven redacteur van The Economist was. Overigens merkt Gottlieb op dat alle grote namen in zijn boek ‘amateurs’ waren; ze hadden geen vaste aanstelling aan een universiteit, maar werkten als huisleraar van de adel, bestuurder aan het hof, diplomaat, arts, schrijver – en Spinoza sleep lenzen. Ze waren trouwens ook geen filosoof in de moderne zin van het woord; hun interesse bestreek een zeer breed kennisgebied, dat we tegenwoordig onderverdelen in disciplines als wiskunde, natuurkunde, geneeskunde, theologie, politicologie, en inderdaad wijsbegeerte.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.