Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
11-12-2016

Liveblog: De verhalenvertellers

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gwendolyn Bolderink, Juniorredacteur FM

Voor wie er niet bij kan zijn, of voor wie nieuwsgierig is naar wat er in een andere zaal gebeurt: De Verhalenvertellers Liveblog! Waarom De verhalenvertellers? Omdat we nieuwe verhalen nodig hebben, verhalen voor een tijd van opkomend fascisme, extreemrechts populisme en de ondergang van de aarde (of beter: de mens). Want verhalen, sprookjes, mythen en sagen zijn veel meer dan zo maar verzinsels. Ze bieden inzicht in de menselijke ziel, troost en inspiratie voor een nieuwe toekomst. 13:00 uur, Concertzaal
De Australische sterfilosoof Damon Young opent het festival in de Concertzaal. Hij leert ons over het goede lezen. Hij start met een vraag: wie heeft er thuis een stapel boeken liggen die al tijden erop wacht gelezen te worden? Natuurlijk: alle handen gaan omhoog. Iedereen wilt lezen, maar toch kost het ons allemaal moeite. 

Waarom heeft Damon Young zijn boek De goede lezer geschreven? Als hij terugdenkt aan zijn jeugd, beseft hij dat dat niet kan zonder te denken aan alle boeken die hij heeft gelezen. En ook strips: Het begint bij de Asterix-serie, maar als hij veertien is stapt hij over op Batman. Hij leert van Batman hoe een gebroken man toch een mooi mens kan zijn.

13:30 uur, Concertzaal
Boeken, gedichten - misschien zelfs tweets - geven ons ervaringen, leven! Daarom moeten we het lezen niet licht opvatten, zegt Damon Young. Lezers zijn machtige wezens, en hebben daarom een verantwoordelijkheid het lezen serieus te nemen. De lezer creëert; niet de auteur. Het is de lezer die het verhaal tot leven brengt. 

Lees hier een interview met Damon Young over de kunst van het goede lezen.

14:15 uur, Concertzaal
Een vluchtelingencrisis, oproer in Londen, Evil May Day. Dramaturg en filosoof Wout van Tongeren en actrice Anne Boeschoten over Shakespeares Sir Thomas More en de kracht van verhalen. De humanist Thomas More spreekt de grote groep protesterende Londenaren toe: Stel je voor dat jij een vluchteling bent. Wat zou jij ervan vinden als je in een land kwam waar je geen veilige haven zou krijgen? Waar de inwoners hun messen tegen je keel aanzetten? Je zouden opjagen als honden? 'Dit is het probleem van de vluchteling! En dit jullie ongekende onmenselijkheid!' 

In het prachtige oud Engels draagt Boeschoten deze toespraak voor waarbij Shakespeare probeert met zijn verhaal een ander perspectief te bieden op een vluchtelingencrisis. Lees meer over de waarde van Sir Thomas More. 

14:50 uur, IJzaal
In elke boekwinkel vinden we een grote afdeling met reisverhalen, verhalen vol avontuur. En als we zelf op reis gaan, dan maken we avonturen mee die we thuis weer kunnen vertellen. We hebben een hoge waardering van de reiziger. Maar om die verhalen en avonturen te kunnen vertellen, moet er wel iemand thuis achterblijven.

15:00 uur, IJzaal
Degene die vertrekt heeft altijd behoorlijke verwachtingen van de achterblijver. Dat geldt ook voor Penelope in de Odyssee: Als Odysseus vertrekt zegt hij zijn vrouw Penelope dat zij voor het landgoed moet zorgen, voor zijn moeder, zijn vader en zijn zoon. En ze moet trouw aan hem blijven totdat hun zoon volwassen is. Ze heeft dus een hele taak gekregen als achterblijver. 

Marli Huijer, auteur van Achterblijven, en classicus Patrick Lateur dragen passages voor uit de Odyssee waaruit het verdriet van de achterblijvers - Odysseus' vrouw Penelope en zijn moeder Antikleia - blijkt.

15:15 uur, Concertzaal
Hoogleraar sterrenkunde Vincent Icke neemt ons mee op reis door het universum! 


16:10 uur, Tuinzaal
Batman wordt voor een tweede keer deze middag als inspiratiebron aangehaald: de film Batman. The Dark Knight is volgens dichteres Ellen Deckwitz een analogie van 9/11 waarbij Batman George W. Bush moet voorstellen en The Joker Osama Bin Laden. Waar iets gebeurt, ontstaan meteen verhalen, wil Deckwitz hiermee zeggen.

16:30 uur, Tuinzaal
Door poëzie te lezen, leren we de pauzes tussen de woorden te begrijpen. 
Poëzie weet met woorden toch te begrenzen wat niet met taal te beschrijven valt. In die pauzes, de stiltes, zit het verdriet dat we voelen na bijvoorbeeld de MH17-ramp of 9/11. Die pauzes geven een ander perspectief op een gebeurtenis. Die stiltes moeten we dan ook leren lezen. 

Hoe doen we dat? Deckwitz sluit het festival af met een verplichting: koop de poëzie-kalender. En lees elke dag een gedicht. Bewaar de gedichten die je niet snapt om ze over een jaar nogmaals te lezen. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.