Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2016

De mens is een rennende aap

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marco Kamphuis

Waarom gaat filosoof Mark Rowlands (48) een marathon lopen, terwijl hij niet de minste aanleg heeft voor langeafstandslopen? Gedachten over verval, spel en vrijheid.

In zijn vorige boek, het originele De filosoof en de wolf, schreef Mark Rowlands over de wolf die hij als huisdier hield en die het hele huis sloopte als hij niet door een dagelijkse duurloop werd afgemat. De wolf is inmiddels dood, maar Rowlands loopt nog altijd hard. Dat hij zich aan het begin van zijn nieuwe boek Filosofie van de duurloop aan de start van zijn eerste echte marathon bevindt, heeft alles met zijn leeftijd (48) te maken. Met de jaren komen de gebreken; het is nu of nooit. Hardlopen en ouder worden zijn de thema’s van dit boek. 

De ervaring van het hardlopen, zo luidt Rowlands’ belofte terwijl hij staat te trappelen om aan zijn boek en zijn marathon te beginnen, zal hem en ons uiteindelijk een inzicht bieden in wat het leven de moeite waard maakt. Verrassend is dat Rowlands naar eigen zeggen niet de minste aanleg voor langeafstandlopen heeft: korte benen, breed lichaam. Hij heeft de snelle spiervezels van een sprinter, en trainen verandert daar niets aan. Kennelijk kun je plezier beleven aan iets waar je niet bijzonder goed in bent. Al als kind in Wales hield hij ervan de 2,5 kilometer naar school rennend af te leggen (‘Als je gaat lopen, kun je net zo goed gaan rennen’).

Vrijheid

De twijfels waarmee de filosoof aan zijn allereerste marathon begint zijn begrijpelijk, want geplaagd door blessures heeft hij zich onvoldoende voorbereid. Bij de eerste stap valt echter alle twijfel van hem af en voelt hij de kalmte van de zekerheid. Wat er ook gebeurt, 'ik doe wat ik zou moeten doen'. Je zou kunnen zeggen dat hij hardlopend in zijn element is, en de rust die hem dat geeft, is voor hem de 'vrijheid' van de duurloop.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.