Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2016

'Migrantencrisis'/ 'Vluchtelingencrisis'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

New Keywords Collective en Yolande Jansen

Hoe geeft het asielsysteem vorm aan wie ‘vluchteling’ of ‘asielzoeker’ is? Auteurs van het New Keywords Collective beantwoorden deze vraag in een door Yolande Jansen ingeleid essay. Hun conclusie: termen rondom ‘migratie’ brengen aannames mee die beladen en controversieel zijn.


Inleiding

Het onderstaande artikel is een vertaling van een van de vier bijdragen aan de reeks ‘New Keywords of the Crisis in and of Europe’. De artikelen werden vorig jaar gepubliceerd in het eerste nummer van het interdisciplinaire tijdschrift Near Futures Online (www.nearfuturesonline.org, sectie ‘managed inhospitality’). Deze zijn geschreven door het New Keywords Collective, dat wordt gevormd door een onderzoeksnetwerk op het gebied van interdisciplinaire kritische migratiestudies, in samenwerking met kunstenaars en activisten die zich met Europese grenspolitiek bezighouden.

Deze keywords of sleutelwoorden zijn gekozen om zichtbaar te maken hoe discoursen over de ‘vluchtelingencrisis’ samenhangen met de andere crises van Europa: de financiële en de politieke. Het tweede sleutelwoord betrof ‘migrantencrisis’/’vluchtelingencrisis’, en dat is het hier vertaalde stuk.

De praktijk van het schrijven van deze sleutelwoorden begon met de publicatie van Keywords; A Vocabulary of Culture and Society (1976) van Raymond Williams, een van de grondleggers van de Britse Cultural Studies. In de inleiding van dat boek vertelt Williams hoe hij ertoe gekomen is om keywords te gaan schrijven en wat hij daaronder verstaat. Hij schrijft dat hij en een collega, die beiden aan het front zijn geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog, na hun terugkeer in Cambridge aan de universiteit maar heel moeilijk weer contact konden maken met collega’s die aan de universiteit gebleven waren: ‘ze spraken een andere taal’.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.