Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2016

Voltaire, filosoof en spindoctor

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Lambert Teuwissen

Voltaire is een van de hoofdrolspelers in de expositie Catharina, de Grootste in de Hermitage te Amsterdam. ‘Ik kreeg toevallig uw werk in handen. Ik kon er geen genoeg van krijgen’, schreef de tsarina in haar eerste brief aan de Franse denker.

Daar staat de beroemdste denker van zijn tijd, in zijn nachthemd en met een slaapmuts op. Voltaire hinkt op één been om zijn broek aan te krijgen, terwijl hij gesticulerend met een hand zijn secretaris aantekeningen dicteert. De toeschouwer is zowel onder de indruk als geamuseerd: blijkbaar zat de schrijver bij het ontwaken al zo vol inspiratie dat hij zichzelf niet eens een ontbijt gunde. 


Voltaire hinkt op één been om zijn broek aan te trekken, terwijl hij gesticulerend met één hand zijn secretaris aantekeningen dicteert

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.