Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
25-10-2016

‘Wij zijn blind voor de indirecte macht van de economie’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Wordt onze politieke besluitvorming bepaald door de economie? Ja, zo meent de Duitse filosoof Joseph Vogl. Wanneer heeft de financiële markt zoveel macht gekregen? En kunnen we dit nog omkeren?

De politiek heeft tegenwoordig maar weinig bewegingsruimte, aldus Vogl. Een fenomeen dat we alleen kunnen begrijpen door te onderzoeken in hoeverre politiek en financiële markten samenhangen. De invloed van de economie is enorm – maar vooral onzichtbaar.

‘Al je handelingsmogelijkheden bevinden zich in het economische domein. Nogal belangrijk om te weten, omdat het je dus de mogelijkheid ontneemt om niet-economisch, bijvoorbeeld politiek, te handelen. Economisering maakt ons daarom politiek gezien onvrij.'

De financiële markten sturen de politiek. Zo maakt ook de regering zich schuldig aan de economisering.

 ‘In plaats van een bepaalde wet op te stellen die burgers verplicht een huis te kopen wanneer ze genoeg verdienen maakt de regering het bijvoorbeeld financieel voordelig om dat te doen, waardoor heel veel mensen hiervoor kiezen zonder door te hebben dat ze daartoe bewogen worden door een politieke keuze van bovenaf.’

Kunnen we het tij nog keren? Lees het in het artikel Joseph Vogl over de grote macht van de markt  in Filosofie Magazine of online (volledig toegankelijk voor leden). 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.