Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 3/2016

Filosofie en beeld: ‘Wie ben ik’ of ‘waar is de wc?’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Mariëtte Willemsen

Onze wereld is vergeven van pictogrammen. Dat zijn afbeeldingen die, volgens de definitie, de plaats innemen van tekst. We zien ze vooral op stations, vliegvelden en in andere openbare ruimtes. Daar is zulke beeldtaal gewenst, omdat de reiziger, weggebruiker, congresbezoeker of welke voorbijganger dan ook in een oogopslag kan zien wat er bedoeld wordt – onafhankelijk van moedertaal, vaderland, leeftijd en opleiding. Waar is de uitgang? Waar kan ik mijn jas kwijt? Hebben ze hier een zwembad? Kan ik hier met mijn rolstoel in? Hoe hard mag ik hier rijden? De pictogrammen geven ons tekens, en ze beantwoorden dergelijke vragen vaak al voordat we ze gesteld hebben.

De emoticons waarmee we elkaar bestoken via tekstberichten – die daardoor geen tekstberichten zijn – zijn ook pictogrammen: we geven onze emoties niet weer in woorden, maar door middel van een afbeelding. Longinus schreef ooit, in zijn prachtige verhandeling over het sublieme, dat er talloze emoties zijn en dat niemand weet hoeveel er precies zijn. Inmiddels zijn er ook talloze emoticons, en soms lijkt het alsof er meer emoticons zijn dan emoties, al kan dat niet waar zijn.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.