Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 3/2016

Psychiatrie en conventies

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Hanna van Loo en Jan-Willem Romeijn

Filosofische inzichten die ontwikkeld zijn voor de ene discipline, kunnen soms ook worden toegepast op een ander discipline. Hanna van Loo en Jan-Willem Romeijn laten zien dat de psychiatrie wat kan leren van de natuurkunde: conventies beïnvloeden kennis.

Psychiatrische patiënten hebben vaak twee of meer psychiatrische stoornissen tegelijkertijd: er is sprake van veel comorbiditeit. Zo komt depressie bijvoorbeeld vaak voor samen met angststoornissen en alcoholverslaving. Deze hoge mate van comorbiditeit is regelmatig onderwerp van discussie in de psychiatrie. Waarom is er zo veel psychiatrische comorbiditeit? Wat zegt deze hoge mate van comorbiditeit over de classificatie van psychiatrische stoornissen in het ook in Nederland gehanteerde en recent geheel vernieuwde handboek Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 5 (DSM-5)? Het levendige debat in de psychiatrie over comorbiditeit is een belangrijke kwestie voor professionals en onderzoekers. Het treedt vaak op: in de loop van een jaar voldoen zo’n 45 procent van de psychiatrische patiënten aan de criteria voor meer dan één stoornis. Stemmingsen angststoornissen komen bijvoorbeeld vaak samen voor. Bovendien betekent comorbiditeit vaak dat de ziekte een ernstiger verloop heeft. Patiënten die leiden aan een depressieve stoornis en aan een gegeneraliseerde angststoornis hebben een slechtere prognose en een grotere mate van disfunctioneren dan patiënten die maar aan één stoornis lijden.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.