Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2016

Tu Weiming: ‘Iedereen kan een wijze zijn’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Tu Weiming, de Chinese neoconfucianist, over menswording en de zoektocht naar wijsheid. ‘Cruciaal voor het mens-zijn is een innerlijke beslissing: we zijn pas door onze wil.’ 

De oerknal. 13,8 miljard jaar geleden. Uit een enorm heet punt met een oneindig grote dichtheid ontstaat het heelal. Ons zonnestelsel met de aarde volgt zo’n 9 miljard jaar later; dan komen de dieren en uiteindelijk de mens: een product van louter willekeur – hij had er net zo goed niet kunnen zijn. Er is geen God, geen groter plan – geen intelligent design – dat alles een zin geeft, geen bijzondere rol voor de mens. Is het leven daarmee zinloos?Tu Weiming, een van China’s grootse filosofen, komt tijdens ons gesprek twee keer terug op de oerknal, en de evolutie van de soorten – juist om te laten zien waar de zin van het leven in schuilt. Hij noemt de mens een wezen dat verbonden is met de Big Bang – op intieme wijze zelfs; we zijn geworteld in de natuur, en die zullen we ook nooit verlaten. De aarde is heilig, concludeert hij – een uitgangspunt dat is geworteld in de eeuwenoude ideeën van Confucius, de befaamde Chinese filosoof wiens werk Tu probeert voort te zetten. Tu’s motto: we moeten de aarde trouw blijven.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.