Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service | Ledenpagina

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2016

De revolutionaire Hollandse kijker

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Thomas Janssen

De aanzet voor de Verlichting is te vinden in het zand van Zeeland. De lenzen die daaruit gevaardigd zijn, veroorzaakte volgens André Klukhuhn een revolutie van ongekende proporties.
 
De zeventiende eeuw. Een culturele bloeiperiode voor de Nederlandse Republiek. Filosofen als Descartes en Spinoza schreven boeken met revolutionaire ideeën, en kunstenaars als Rembrandt en Vermeer schilderden werken die worden beschouwd als hoogtepunten uit de kunsthistorie. Filosoof André Klukhuhn onderzoekt in zijn nieuwe boek Licht waarom al deze indrukwekkende prestaties nou juist in de jonge Nederlandse staat konden plaatsvinden. Volgens hem is een belangrijke reden hiervoor te vinden in de vooruitgang die geboekt werd op het gebied van optische apparatuur. De gevolgen van deze vooruitgang kunnen nauwelijks onderschat worden. Iemand die in 1620 geboren werd en in 1680 stierf, leefde in twee radicaal verschillende werelden. De ontdekking van natuurwetten, de opkomst van de wetenschappelijke methode, het geloof in de kracht van de rede – de enige periode in de geschiedenis waarin er ook in zo’n korte tijd zoveel verandert, is de huidige. Deze revolutionaire omwenteling vond niet zonder slag of stoot plaats, en de kerk heeft nog lang geprobeerd de gevolgen terug te draaien.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.