Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2016

Het Moment: Moes Wagenaar

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Carolien van Welij
Filosoof, neerlandicus


Moes Wagenaar (34) is dichter en filosoof, en heeft een zoon (2) en een pleegdochter (17).

'Het lezen van De mythe van Sisyphus van Camus was een ervaring. Twee dagen voelde ik wat het betekent als het leven geen zin heeft. Die twee nachten sliep ik slecht. De grote vragen kwamen op mij af: Hoe groot is het heelal? Hoe nietig zijn wij? En hoe betekenisloos is alles? Zonder zin ben ik volledig teruggeworpen op mijzelf. Dan kan ik zelfmoord plegen, of ik kan doen wat ik zelf graag wil. Ik was 21. Toen heb ik besloten dat ik mijn leven mooi wil invullen. Doodgaan kan altijd nog. 

Vanaf dat moment werd ik streng. Ik ging me nog strikter aan mijn eigen leefregels houden: niet laks of onverschillig zijn. Niet klakkeloos regels van anderen opvolgen. Altijd alles zelf afwegen. En het principe “wederkerigheid” werd belangrijker. Je bent samen op de wereld. Kies dus iets waar jij blij van wordt én waar de wereld blij van wordt.

Hoe streng ik in mijn levenskunst ben, werd pas concreet voor mij toen vorig jaar onze pleegdochter bij ons kwam wonen. Ze zei in het begin: “Zeg maar gewoon wat ik moet doen.” Ik leg haar op dat ze moet proberen een goed mens te zijn, maar wat dat is – daar moet ze zélf over nadenken. En ze moet zelf achter haar beslissingen staan. De vele gesprekken met haar laten me zien dat ik op een gekke manier regels stel: ik verplicht iemand alles zelf te doorvoelen, eerlijk te zijn en iets van het leven te maken. Gelukkig is ze daar ontvankelijk voor. Daarom mocht ze hier ook komen wonen.'

Dit artikel verscheen ook in onze nieuwe special, de existentialisten.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.